Puhutaas välillä asumisesta.

Kaikilla tuntuu vieläkin siintävän haaveissa (ellei ole jo hankittuna) oma talo. Tai ainakin asunto. Minulla ei ole siihenkään suuntaan mitään omistushaluja, tosin kerran yksi tuttu oli myymässä kaksiotaan aika halvalla ja hetken oikeasti harkitsin, haluanko mennä tekemään lainan ja ostaa sen pois. Aika nopeasti tajusin, etten oikeasti halua. Viihdyn vuokralla. Lähiössä, jossa asumista "paremmilla alueilla" asuvat ihmiset kauhistelevat.

Kuulen tämän tästä, että eihän täällä asu kuin neekerit, mannet ja juopot. Niinpä. Täällä kieltämättä asuu paljon eri kansalaisuuksia, esim. omassa rapussa lisäksemme on vain yksi suomalaispariskunta ja yksi vanha mummo. Muut ovat somaleita, venäläisiä, albaaneja ja bulgarialaisia. Ja hyvin tullaan kaikkien kanssa juttuun! Tästä muutti eräs irakilaisperhe pois, mukavampia ja avuliaampia naapureita saa hakea. Eniten ollaan varmaan somaleiden kanssa tekemisissä, ovat seinänaapureita ja mukavaa porukkaa. Aina kun satutaan samaan aikaan pihalle tai rappuun, vaihdetaan kuulumiset:)

Mustalaiset taas... No joo. Kun yli 10 vuotta sitten muutettiin tänne, yksi kaveri antoi hyvän neuvon: niiden kanssa kannattaa olla väleissä, mutta kaveerata ei saa. Ja kyllä, ollaan väleissä. Mannejätkät morjestelevat ohi ajaessaan ja muutaman kerran ollaan ostettu olutta tai lonkeroa niiltä. Kerran yksi tarjosi baari-illan! Tosiaan, tarjosi! Sanoi vain, että jos joskus satutaan samaan pubiin, pistäkää sitten takaisin päin. Ei olla satuttu, aika harmi, koska oltaisiin kyllä kuitattu takaisin ihan ilomielin. En väitä, että ihan ongelmattomia ovat, huume- ja asekauppaa täällä on ainakin käyty. Kerran ammuskelivat pistoolilla myyntitilanteessa parvekkeelta ja hetkeä myöhemmin pitkin pihoja juoksi poliiseja raskaissa varusteissa... Ja oli täällä kesälläkin yksi ampumisvälikohtaus.

Juopot ja nistit taas, no niitähän täällä kantasuomalaiset enemmän tai vähemmän ovat:D Allekirjoittanut paraskin puhuja:D Kaupan edessä roikkuu päivittäin ryyppyremmi ja nistit pöllivät ihan vapaasti kaljaa. Tiedän tämän, koska näin kerran kun kaksi jätkää tunki reput täyteen bisseä ja mietin hetken jonotellessa, että ei perkele, pakko sanoa jotain. Vinkkasin myyjälle, että persees takaa kävelee kohta pari salkullista olutta ulos, hän vilkaisi nopeasti olkansa yli ja supatti "Joo, mä tiedän, ne tekee sitä tosi usein. Mutta noi on narkkareita eikä niille voi sanoa mitään, kun sit ne suuttuu." Leukani loksahti auki ja kysyin, että voinko mäkin hakea? Lupaan kans suuttua jos sanot jotain. Vittu sentään!

Naapurirapussa asui jokunen vuosi sitten pirinistipariskunta, mies myi. Ja sen kyllä jumalauta huomasi! Ei ollut ihan yksi tai kaksi kertaa, kun noukin ruiskuja maasta leikkikentän vierestä ja väistelin oman rapun edessä sekavia narkkareita. Autoni viereen oli yhtenä yönä ilmestynyt kukkakimppu ja ruisku! En ymmärtänyt installaation tarkoitusta...

Kerran olin tupakalla takapihalla kun kuulin oudon thunks-äänen. Käänsin päätä ja näin, miten koivun kyljestä törrötti jalkajousen nuoli. Tämä paskapäinen diilerimulkku heilui parvekkeella jousen kanssa, päätin siirtyä sisätiloihin melkolailla rivakasti. Sitten yhtenä päivänä kun tulin töistä, pihalla oli oudosti parkkeerattuna 3 vierasta autoa. Mannejätkät antoivat tilanneraportin, autot kuuluvat huumepoliisille, niillä on koirakin mukana ja tohon teiän naapurirappuun tehdään parhaillaan ratsiaa. JESS!! Jätkät tunsivat poliisit jopa nimeltä, kertoo paljon...

Se äijä lähti kuulemma suoraan istumaan, ämmä asui tuossa pari kuukautta sen jälkeen ja sitten hävisi maisemista. Meno vähän rauhoittui. Onhan täällä tietty tavallaan vähän levotonta, mutta kesän aikana ei ollut kuin yksi tulipalo, yksi ampuminen ja yksi puukotus, eli joku juoppo sytytti vahingossa kämppänsä tuleen, mannet tappelivat keskenään ja jotkut ulkomaalaistaustaiset jätkät vetivät pienet puukkohipat. Mutta ei täällä turvattomuutta tarvitse tuntea, normaalijärjellä varustettu ihminen pärjää hyvin. 

Mutta tykkään tästä paikasta juuri siksi, kukaan ei tunge nokkaansa asioihisi ja sinunkin kannattaa pitää huoli vain omista asioistasi. Ihan yksinkertaista! Me ei olla saatu ikinä valituksia, vaikka elämänmeno kämpässämme on saattanut olla melkoisen äänekästä. Naapureille ollaan sanottu, että jos kuuluu meteliä, tulkaa koska vaan ihan suoraan sanomaan, luvataan sitten heti hiljentää bileitä, eikä tartte pelätä että suututtaisiin. Silti aina jos kysytään, että kuuluiko viime yönä kännistä älämölöä meiltä, oli pienet juhlat, vastaus on aina että ei, ei mitään hätää, kaikki ookoo, kerrotaan sitten jos olette häiriöksi. Öööh, mitä täällä pitää tehdä että joku valittaa? Olen nimittäin asunut sellaisessakin paikassa, missä tv:n katsominen klo 22:n jälkeen riitti siihen, että naapuri runkutti ovikelloa ja huusi metelistä...

Sitäpaitsi, täältä ollaan saatu jo paljon kavereitakin, jopa ystäviä. Täällä köyhät ja juopot jeesaavat toinen toisiaan, jos rahat on ihan loppu ja hätä kädessä, varmasti jostain järjestyy parikymppiä seuraavaan tlipäivään. Ja jos minulla on vipata, teen niin. Kunhan velat maksetaan takaisin, homma toimii. 

Vuokrat ovat vielä melko kohtuulliset, vaikka suuren osan tuloista asuminen haukkaakin. Tällä hetkellä hiukan alle 600€/kk ja sillä saa saunallisen 58 neliöisen kaksion. Tolpallinen parkkiruutukin sisältyy hintaan. Ja lähimmälle bussipysäkille on n. 50 metriä, ei voi valittaa.

En suostu häpeilemään asuinpaikkaani!